2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Sulčių spaudimo įranga

   
    Taip jau nutiko, kad šiais metais užderėjo neapsakomas kiekis obuolių. Ir visa mūsų tauta susirgo sulčių spaudimo liga. Tiesiog manija sakyčiau. „Susirgome“ ir mūsų šeimyna. Priskynėm kelis maišus obuolių ir į sulčių spaudyklą... Bet ne taip jau paprasta viskas pasirodė. Norinčių išsispausti obuolių sultis pasirodė esame ne tik mes vieni. Eilutė iki išsvajoto tikslo.... priėjo tik po šešių valandų laukimo. O ką daryti? Priskinto derliaus tai laukan nemesi. Štai čia ir gimė mintis. Reikia pačiam pasigaminti sulčių spaudimo agregatą.

      Taigi kibau prie darbo. Gal iš pradžių daugiau prie „visažinio“ interneto platybių. Idėją spaudyklės gamybai  iš rusų saito:
Tačiau įvykdymas buvo kiek kitoks. Taigi, trumpai aprašysiu:
Įsigytos medžiagos. Ir vėl viskas iš „Senukų“. Tik hidraulinis pakelėjas surastas iš namų ūkio „atsargų“.

Po valandėlės darbo su suvirinimo aparatu gavosi toks vaizdelis:

Žinoma, rėmo konstrukcija gali būti įvairi. Galima ir su varžtais tvirtinti. Net iš medžio radau internete pagamintą. Svarbiausia, kad tik rėmas tvirtas būtų. Tiesa, rėmui naudojau metalinį lovinį profilį Nr.6.

Toliau kibau į grotelių gamybą. Medžiagos vėl iš „Senukų“.
Medinės lentelės – tai tiesiog supjaustyta juostelėmis beržinė dailylentė. Tiesiog, buvo jos likę nuo pirties apdailos.
Po valandžiukės darbo gavome baigtinį produktą. Detalių neaprašinėsiu – ir taip viskas ten aišku.


Veikimo principas aprašytas aukščiau duotoje nuorodoje. O ir vėliau nuotraukose dar matysite.
Spaudimo presas yra. Veikia puikiai. Tiesa, po kelių spaudimo eksperimentų pasigaminau dar kelis "grotelinius dangčius", nes sluoksniuojant sultis į kelias dalis (maišelius)  spaudėsi ir greičiau, ir kokybiškiau.  Na, sausesnės atliekos buvo. Maišelius pasisiuvau iš paprasčiausio plastmasinio audimo maišo.

       Toliau reikėjo pasigaminti obuolių smulkinimo aparatą. Tas, kuris nurodytas rusų saite, sakyčiau, nei į „tvorą, nei į mietą“. Pabandžiau – sudaužiau kibirą. Gerai, kad į kaktą negavau :) :) :). Trumpiau tariant, man bandymas nepavyko, o ir jums nesiūlau.

Ir vėl liko visažinis internetas. Idėją nusikopijavau pagal nuorodą:

Ir vėl... čia tik idėja, o realiai padariau kiek savaip. Prisiminiau, kad prieš kelis metus išmetėm seną skalbimo mašiną. Tiksliau, išmetėm korpusą, o „vidurius“ tai pasiėmiau. Štai ir prisireikė...
Patį smulkinimo peilį dariau kaip nurodyta nuorodoje. Tik varžtelių (dantukų) kiekį dėjau dviem eilėm, nes kaip parsirodė bandymų metu, obuoliai „užstrigdavo“. Žinoma, jie neužstrigtų, jei juos spaustume į smulkinimo mažiną. Na, ale klasikinė  bulvių tarkavimo mašina. Tačiau aš nenorėjau ko nors „kišti“ į padavimo angą (žinoma, iš skyrus obuolius JJJ). Taigi vaizdelis toks:
Esant tokiam išdėstymui, smulkintuvas obuolius valgo „su dideliu apetitu“.
Grįžtame prie pačios konstrukcijos. Rėmui panaudojau „Suomišką“ 16 mm fanerą. Ji nebijo drėgmės. Ir šiaip aš šią medžiagą labai mėgstu naudoti konstrukcijose...  Tolesnė mano minčių eiga matosi iš fotografijos:
Manyčiau, jums turėtu būti viskas aišku.... Tiesa, teko išsitekinti naują ašį  - skalbimo mašinos tai jau netiko. Tai nieko sudėtingo – tiesiog 20mm diametro strypas su galu, pritaikytu jau esamam skriemuliui. Čia smulkiai nedetalizuosiu, nes jūsų konkrečiam atvejui gali būti kitoks tvirtinimo mazgas.
Kadangi skalbimo mašina turi du greičius (gręžimo bei skalbimo), tai aš juos abu ir pajungiau. Bendra principinė schema tokia:
Taigi, beliko sudėti tik gatavo agregato nuotraukas:






Na, ir darbo procese...




       
       
Ir pabaigai:
     Nežinau ar kam kils noras pakartoti mano „kūrinį“, bet aš juo likau patenkintas. Per dieną pasigaminom virš 100 litrų sulčių (turiu galvoje – priskynėm, išspaudėm, užvakavom...). Dabar žinau, kad eilėse sulčių spaudimui stovėti nereikės. Dar nebandžiau, bet manau, kad tokiu būdu puikiai galima išsispausti sulčių ir iš vynuogių, moliūgų, kriaušių ar pan.


Visiems Sėkmės


LY5RJ, Rolandas

2 komentarai:

  1. įdomiai sumeistravote, šaunuolis, svarbu atlieka funkciją, į kokį kaimuką mielai nusivežčiau. virtuvėje namų tai norisi kažko naujesnio, ne tokio griozdiško,.. plius kaina sulčiaspaudžių nėra kosmosiška:)

    AtsakytiPanaikinti