2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Stiprintuvo RM KL203 modifikacija


Sveiki Gerbiamieji,
Daugelis iš mūsų naudoja „pagalbininką“ ryšiams Italų gamybos stiprintuvą RM KL203 arba RM KL203P (P raidė reiškia, kad jame yra ir įeinančio signalo stiprintuvas). Šis stiprintuvas turi blogą įprotį „užstrigti“ perdavimo rėžime. Simptomai to tokie: po signalo transliacijos į eterį - dingsta signalo priėmimas. Išjungus – įjungus maitinimą priėmimas atsistato. Šita jo „liga“ gali ir nepasireikšti kiekvieną kartą paspaudus PTT mygtuką. Blogiausia tame, kad tada stiprintuvas lieka siuntimo rėžime. Jis gali perkaisti ir „nužygiuot į aną pasaulį“. Šios „ligos“ priežastis ta, kad po signalo perdavimo rėlės valdymo tranzistorius Tr.1 (žiūrėkite schemą) neužsidaro.


To pasėkoje stiprintuvas lieka siuntimo rėžime. Daugelis (tame tarpe ir aš) šią bėdą gydėme labai paprastai – prailgindavome taip 40 cm anteninį laidą. „Liga“ dingdavo. Tačiau laido prailginimas įveda papildomą jungtį. O, kaip žinome, kiekvienoje jungtyje gaunamas signalo nuostolis. Siuntimui gal tai ir ne tokia didelė bėda – na, praradome kelis vatus... Tačiau priėmime jau kitaip. Na ir galiausiai – po metų naudojimo atsukau sujungimą. Ko gero arbatinuke mažiau kalkinių nuosėdų surasi, nei aš radau „turto“ jungtyje. 

 Ir iš kur jo ten tiek? Jungtis gulėjo automobilio salone. Ir drėgmės ten gi nebuvo. Nors, reikia pripažinti, kolegos mano signalo kokybe nesiskundė. Matyt dar „pramušdavau užkalkėjimą“ JJJ.
Gydosi stiprintuvo liga labai paprastai – tiesiog prilituojame varžą. Aš prilitavau 510 omų. Dabar tranzistorio atidarymui reikalingas kiek stipresnis įėjimo signalas ir stiprintuvas „nebepakimba“.


Jau kelias dienas naudojuos modifikuotu stiprintuvu. Neliko nei papildomo prailginančio laido, nei papildomo perėjimo („bačkutės“). Ar mano signalą girdi geriau – neatsakysiu, bet aš tikrai pradėjau geriau kitus priimti. Mat „košę“ iš jungties išvaliau JJJ.
Jei tingit prilituot varžikę, tai siūlau nors jungtis prasivalyt – tikrai padės. Sekančiu etapu žadu lysti prie antenos kontaktų pravalymo. Manau ir ten bus „ne koks vaizdelis“. Bet apie tai aprašysiu kitame rašinuke...

JAUGARO (LY5RJ)
Rolandas



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą