2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Namo šildymo katilų automatinis valdymas




       Informacija nesusijusi su radio bangomis, įranga ir t.t.... Tačiau mes visi kažkur gyvename, ir pradžioje įsirenginėjame savo būstą, o vėlau jau pomėgiai. Kai sakoma - "... а девушки потом..." Taigi, nutariau išdėstyti nedidelę namo šildymo katilų pajungimo modernizaciją. Ypač tai tapo aktualu po praeitų metų gaisro mano name. Nelinkiu to niekam. Patikėkit, mažai nepasirodė - degė valandas tris, o "laižytis žaizdas" visus metus teko... Dabar su padidintu atsadgumu žiūriu į tas vietas "kur ugnis dega". Taigi. Važiuojam.....

Kadangi kyla susidomėjimas mano įrengta nesudėtinga šildymo pečių valdymo sistema, nutariau ją aprašyti.
Taigi, pradėsime nuo pradžių, na, .... nuo įžangos.
Namo apšildymui sumontuoti du katilai: dujinis Vessman, bei kieto kuro katilas Viadrus. Kai dujų kaina nesikandžiojo, sėkmingai naudojau vien tik dujinį šildymą ir nekreipiau dėmesio į išlaidas. Pabrangus „žydrajam“ kurui iš Rusijos, visi pradėjo skaičiuoti šildymui išledžiamus pinigėlius. Pradėjau ir aš. Jau anksčiau buvau numatęs galimybę šildytis įvairiu kuru, tai kaip ir klausimų nebuvo – krauk malkas ir kurenk. Bet atsirėmiau į nenumatytas problemas – šildymo rėžimą, temperatūras, ir t.t. kurias valdo dujinio katilo „protas“.
 Ir, daleiskim, jei šildymo metu dinksta elektra, tai dujinis katilas tiesiog išsijungia ir uždaro dujų padavimą. Atsinaujinus elektros padavimui, dujinis katilas pats pasileidžia ir toliau dirba užprogramuotu rėžimu. Su kieto kuro kailu taip nėra. Pirmiausia,  jis nenustoja veikti, t.y. malkos (ar kitas kietas kuras) dega toliau. Kadangi elektos nėra, cirkuliaciniai siurbliai nedirba. Katilo temperatūra sparčiai kyla ir gali būti toks nedidelis „bum“....  ir katilo sekcijos trūko (na, čia sakyčiau laimingiausiu atveju). O blogiau, jei dar ir trobą padegs...
Kita probleminė situacija – protingas dujinis katilas. Jis pasiekė užduotą šildymo rėžimą – ir cirkuliacinius siurblius atjungė. Na, žinoma,  ir pats dujų nekurena – jo analizuojamoje sistemoje tai temperatūra pakankama. O kieto kuro katilas  šildyti tai nesustojo..... Ir jo temperatūra palaipsniui kyla. Pasekmės gali būti vėl analogiškos.
Šiom problemom eliminuoti sugalvojau paprastą patobulinimą, kuris puikiai veikia.
Įrengimui prireikė:
-          Temperatūrinio kontrolerio. Nusipirkau jį per „ebay“. Kainavo su atsisiuntimu 10,67 GBP (~ 44 Lt);
-          Pasmasinė dėžutė apipavidalinimui – 5 Lt;
-          Rėlė (16 Lt);
-          UPS. Mokėjau 150 Lt.
-          Laidai, ir kitos pagalbinės medžiagos – taip 10 Lt;
-          Nusiteikimo darbui, bei rankų ir galvos JJJ
Taigi, investicijos viso apie 225 Lt. Vaizdinė informacija žemiau:

      
                      Pradėjau montažą. UPS‘ą sumontavau galimai arčiau dujinio pečiaus elektros įvadinio skydelio. Temperatūrinį kontrolerį – netoli nuo kieto kuro katilo. Daviklį sumontavau tiesiai ant katilo vandens išėjimo vamzdžio. Kad geresnis temperatūrinis kontaktas būtų užtepiau termine pasta. Na, mes ją naudojame pvz. tranzistorių ar mikroshemų aušintuvų montavime.






Darbo principas labai paprastas. Pasiekus katilo darbinę temperatūrą (mano atveju 85 laipsniai), suveikia termo reguliatorius ir įjungia rėlę. Rėlė maitinama nuo UPS‘o. Tai yra, dingus elektrai, cirkuliaciniai siurbliai nenustoja veikti ir galimybės kieto kuro katilui perkaisti nėra. Kai sistemos temperatūra sumažėja iki užsiduoto minimumo (mano atveju 60 laipsnių) temperatūrinis kontroleris atjungia rėlę, perduodamas valdyma dujiniam katilui.
 Kaip ir visas aprašymas. Beliko pateikti tik blokinę jungimo schemą.

       Nemanau, kad daug kas puls kartoti mano modernizaciją, bet tikrai žinau vieną – nebereikės visiems detaliai aiškinti į klausimą „o kaip čia veikia?“. Dabar galiėsiu pasakyti – pasiskaitykit internete JJJ. O gal kam ir prisreiks mano nedidelio patyrimo....
Rolandas (LY5RJ)

JAUGARO

3 komentarai:

  1. o UPS'as taisiklingos sinuso bangos? Nesugadinsi cirkuliacinio siurblio?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pavyzdžiui, pas mane dviejų kambarių bute ir pas mano tėvus nuosavame name stovi dujiniai katilai tai mes esame labai patenkinti, nes apšildyti nėra daug ploto, patys reguliuojame kiek norime šildytis ir laiką esame sureguliavę, tai mes tikrai nesigailime šiuo mūsų šeimos pasirinkimu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. ačiū, svarstome apie dujinį katilą ir mes, panašu, kad tokį ir pirksim iš zyz24.lt

    AtsakytiPanaikinti