2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Radijo imtuvo VEF Sigma 260 perderinimas į FM diapazoną

Sveiki Visiems,

Gavau dovanų seną radijo imtuvą VEF SIGMA 260.


Aparatas senas kaip gyvenimas. Bet veikia. Ir veikia puikiai. Labai neblogai atkuria visus priimamus diapazonus. Nutariau pakeisti FM diapazono  priimamąją juostą . Taigi, prie darbo.

Pradinė UTB bloko schema:

O štai čia jos plokštė:

Atliekami pakeitimai:


Štai ir Viskas....

Dabar apie suderinimą.
 L4 – nustatome heterodino dažnį. Liaudiškai tariant, jis turi būti tarp 88 ir 108MHz.
O jei dar paprasčiau, tai , pasiėmus atitinkamu FM diapazonu veikiantį imtuvą, nustatome, kad tai ką priima jau veikiantis imtuvas, priimtų ir mūsų derinamas. Sakyčiau, kad tai visai nekritiška. Ar mano imtuvas priims nuo 96 MHz, ar nuo 100 MHz. Svarbu, kad priimtų visas reikiamas stotis. Vis tiek diapazono „nupieštas“ ant ekrano dažnis jau nesutaps :):):). Galimas variantas, kad sukinėdami  šerdį L4, vis tiek negirdėsime jojos radijo stoties. Tikiuosi, kad nepapiršote pasukioti ir išorinę stočių priėmimo rankeną :-) :-). Tuo atveju reikia pakeisti feritinę kontūto L3 šerdį į šerdį iš žalvario. Aš tiesiog paimiau 5 mm diametro žalvarinį strypelį, užsriegiau ir įsukau.
Jei sugavome nors vieną stotį, tai ričių L1/L2 ir L3 paderinimu, nustatome maksimalų signalo priėmimą. Galima derinti ir be papildomų prietaisų – tiesiog iš klausos. Nustatai, kad stotis skambėtų garsiausiai ir raiškiausiai. Iš pradžių tai daroma su gerai priimama stotimi, o vėliau -  su silpnai girdima.
Kai suderinamas soties priėmimas, vėl pasitikriname priimamų dažnių juostą. Jei kokios stotys „netelpa“ – paderiname...
Viskas. Lengva, paprasta ir efektyvu. Taip pas mane jau „atgimė iš pelenų“ keletas radijo imtuvų. Patiko. Bandysiu „įšnekinti“ ir kitus. Apie pasiekimus būtinai parašysiu.
Kiek žinau, tai UTB bangų modulių buvo įvairaus išpildymo. Taigi – aš „žaidžiau“ su [b]УKB-2-01СП[/b].


Su pagarba
Rolandas (LY5RJ)
JAUGARO


Pilną aparato aprašymą galite atsisiųsti iš čia: http://www.rw6ase.narod.ru/000/mg/wef260.html

1 komentaras: