2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

CB antena daugiabučio lango plokštumoje

Sveiki Visiems,
Viename rusų tinklapyje pamačiau CB anteną, montuojama tipinio daugiabučio lango plokštumoje. Žinant, kiek daug mūsų mėgėjų nebendrauja eteryje vakarais tik todėl, kad neturi antenos, nutariau straipsnį išversti ir patalpinti mūsų forume.
Knieti ir pačiam pabandyti tokią nesudėtingą anteną, bet kad pas mane namuose ir taip jų jau „devynios galybės“, o ir lango atitinkamų matmenų neturiu. Todėl labai tikiuos, kad kolegos pasidalins savo pasiekimais šios antenos gamyboje.
Taigi, straipsnio vertimas:


   Paprastą ir efektingą CB anteną 27 MHz diapazonui galima įrengti pastato lango plokštumoje. Antena buvo sumontuota ant lango, kurio išmatavimai 140x150 cm. Tai pusės bangos dipolio antena, kurios ilgis kiek didesnis nei pusė bangos. 27 MHz dažniui antena suderinama kondensatoriaus C1 pagalba. Su koaksialiniu kabeliu suderinama kondensatoriaus C2 pagalba.
   Ši antenos sudėtis leido pagaminti anteną pastovaus ilgio, neįvertinant neigiamų įtakų metalinės palangės bei šildymo radiatoriaus. Toks antenos pajungimo būdas leidžia naudoti tiek 50 tiek 75 omų kabelį.
  Antena buvo pagaminta iš 1mm storio daugiagyslio varinio kabelio plastikinėje izoliacijoje. Laidas išdėstytas ant atidaromo lango rėmo tarp atidaromosios lango dalies ir stacionarios. Toks antenos išdėstymas padaro ją praktiškai  nematoma.
   Kondensatoriai C1 ir C2 panaudoti КПВ-1 tipo, kurie buvo patalpinti į plastikinę, padengta folija, dėžutę. Dėžutė patalpinta po palange. Maitinti anteną pageidautina simetriškai. Todėl prie pajungimo prie antenos taško ant koaksialinio kabelio buvo užmauti 5 feritiniai žiedai. Tvirtinami jie prie kabelio izoliacijos pagalba.
Antena spinduliuoja tiek vertikalia, tiek horizontalia poliarizacija ir gali būti naudojama kaip artimiems, taip ir tolimiems ryšiam. Keičiant antenos matmenis, antena gali būti sėkmingai naudojama ir mėgėjiškuose 12 ir 15 metrų diapazonuose. Kai vykdomas siuntimas, galimi trukdžiai aparatūrai, esančiai tame pačiame kambaryje kaip ir „langas-antena“. Antena praktiškai nespinduliuoja kryptimi, esančia už kambario sienos.
Geriausiai antena dirba aukštesniuosiuose pastatų aukštuose.“


Su pagarba
JAUGARO, LY5RJ
Rolandas



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą