2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

COBWEBB antenna

COBWEBB antenna

  Kaip ir kiekvienam HAM‘ui ateina laikas, kada nebetenkina turimas antenų „ūkis“. Pradžioje norai būna labai dideli: maksimalaus aukščio, stiprinimo, o dar geriau ir rotacinė antena. Bet gyvenimas dažnai būna žiaurus. Pirmiausiai, pasirodo, tam vietos pakankamai nėra. Rotatoriui – reikia rimto stovo (ant stogo jau stovi vienas rotatoriumi valdomas stovas). Galiausiai ir šeimos antroji pusė kreivai žiūri į bet kokius naujus mano „kūrinius“.  Galiausiai kaimynai... Smagu, kad juos turiu pakančius, bei su humoru. Jų pasakymas, kad ruošiuos „paukščių žiedavimui“, net man nuotaiką pakėlė.
    Įžangos pakaks. Taigi:
    Po ilgų nardymų interneto platybėse, nutariau pasigaminti CobWebb anteną. Išeitiniai duomenys paimti iš puslapio: http://test.g0mtd.co.uk/CB1.pdf  . 
Plačiau apie ją galima paskaityti adresu: http://www.dxzone.com/catalog/Antennas/CobWebb/ 
Kadangi  gana plačiai aprašytas antenos gaminimas nuorodoje http://test.g0mtd.co.uk/CB1.pdf , aš stengsiuos aprašyti daugiau savo patirtį, bei konkrečios mano antenos gamybos ypatumus.


Pirminiai pirkiniai buvo plastikiniai strypeliai. 25mm storio – 2vnt, 16mm – 2vnt, bei 20mm – 1 vnt.  Pirkau juos „Heliopolyje“.


Aliuminio kampuotį, diuraliuminio lakštą, audio laidą ir kitus elementus pirkau „Senukuose“.



Dabar gailiuosi, kad išlaidų nesekiau. Tačiau, sumoje viso gal ir gavosi kokie 120 Lt.

Pirminis galvosūkis buvo tvirtinimo kryžmė. Daryti tokią, kaip nurodyta pradinėje literatūroje, nesiryžau. Labai man ji gležna pasirodė. Dariau savaip: Paėmiau du diuraliuminio kvadratus 250x250 ir išpjoviau trikampius.

Vėliau, išpjautų formų, aliuminio kampuočių, bei tvirtinimo važtų pagalba gavome tvirtinimo kryžmę. Jei jau skaitote šį aprašymą, tai tikrai su inžinerine mintimi ir vaizduote pas jus viskas tvarkoje. Taigi tikiuos, kad kaip gavau kryžmę, susigaudėte...

Valio. Trečdalis darbo padaryta. Toliau kimbam į vibratorių  gamybą. Pradžioje – naudojamos medžiagos:
Manyčiau, viskas matosi fotografijoje.

Pasiruošiame plokštelę vibratoriaus laidams tvirtinti. Galima plokštelę išėsdinti, tačiau aš pasinaudojau paprasčiausia freza. Gavosi visai neblogai ir, svarbiausiai,  greitai...

Plastikinėje dėžutėje išgręžiame skyles laidinių vibratorių prakišimui, bei pritvirtiname ją prie 1 metro ilgio plastikinio strypelio.

Pasiruošiame vibratorius pagal pradiniame šaltinyje duotus duomenis.
Noriu atkreipti dėmesį, kad pradiniame šaltinyje yra įsivėlusi ilgio klaida. Turi būti 4040, o parašyta 4400. Vibratorių laidų tarpusavio sujungimo taško atstumas nurodytas teisingai.
 Prakišame laidinius vibratorius. Vienas vibratoriaus laidas lieka ištisinis, kitą perkerpame ties vibratoriaus ilgio centru.

Perkirptus laidų galus prilituojame prie jau paruoštos plokštelės.


Nenorėjau didelių gabaritų dėžutės, todėl indukcines apvijas nutariau patalpinti išorėje ir  suvyniojau atskirai.

Pajungiame maitinimo kabelį prie vibratorių sujungimo dėžutės.


Sekantis darbas – ruošiame strypus laidinių vibratorių tvirtinimui. 25 mm storio strype pragręžiame skyles 16 mm strypo įdėjimui.

Strypus sujungiame. Prisukame laido tvirtinimo laikiklius.

Kad būtų paprasčiau pakartoti konstrukciją, įdedu laikiklių tvirtinimo atstumus.
Nesuradau tinkamos kabės strypų tvirtinimui, tai nutariau pats jas pasigaminti. Pasirodo, tai visai paprasta. Viršutinėje foto  išeitinės medžiagos, apatinėje – kas gavosi.



Laikančiųjų strypų tvirtinimas matosi sekančiose fotografijose.

Štai ir atėjo šventinė valanda, kai bandome surinkti anteną. Kaip darbo stalas visai tiko paprasčiausios buitinės kėdės.


Dar įdedu fotografiją, kurioje matomas mano pasirinktas vibratorių tvirtinimo būdas.

Kaip gyvenime ir priimta, pirmieji bandymai poligone... kaip aš vadinu „ant šluotos koto“.
Šalia jau matomas pastolių bokštelis antenos montavimui „į pastovią vietą“.

Noriu pažymėti, kad tiko senai nuvalkiota frazė „be klaidų surinkta schema pradeda dirbti iš karto“. Nežiūrint to, kad bandymo metu antena iš dviejų pusių praktiškai pilnai buvo uždengta namo sienų, ryšiai puikiai vyko su Italija, Graikija, Anglija, bei Murmansko srytimi. Liko tik nustatyti rezonansinius taškus, tačiau tai palikau jau „darbui padangėje“.
Nors antena gana lengva, sakyčiau taip iki 7 kg (pamiršau pasverti...), darbo buvo... ir ypač kai dirbi vienas. Tačiau, kai dirbi „ su galva“ ir vienas gali puikiausiai apsieiti. Nors darbas 8 metrų aukštyje ir suteikė ne vieną linksmesnį pojūtį.

Beliko tik galutinio darbo rezultato foto. Kaimynų žodžiais tariant – „įranga paukščiams žieduoti“.


Dabar pas mane „ant vieno koto“ dirba sekančios antenos:
-          CobWebb;
-          80 metrų invert V dipolis;
-          40 metrų invert V dipolis;
-          Western HF-10 multiband dipole .
Gauti antenos duomenys. Matavimai vykdyti MFJ-259b antenos analizatoriumi.



Galiausiai mano „antenų ūkis“ atrodo šiai dienai sekančiai:



Įdomumo dėlei įdedu ir kitų mano sumontuotų antenų parodymus:

Pabaigai norėčiau išreikšti padėką LY1VP bei LY2BDI už konsultacijas šiame nors ir nelengvame, bet labai užkrečiančiame bei įtraukiančiame hobyje, derinant bei gaminant šią anteną.

Su pagarba
Rolandas, LY5RJ

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą