2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

PRIEDĖLIS PRIE NWT-7 KONTŪRŲ KOKYBEI MATUOT

 ( Išeitiniai duomenys iš LY2BOK puslapio adresu: spausti ČIA )  


           Neparašysiu geriau nei jau radau aprašą nurodytoje nuorodoje. Todėl pacituosiu LY2BOK (Justino) puslapyje pateiktą informaciją:

           „Kontūro kokybę galima matuoti ir su NWT, bet metodai kurie buvo pasiūlyti kolegų internete nėra gerai tinkami  nes duoda labai didelius netikslumus matavime. Netikslumas gali siekti net iki 50%. Ši paklaida priklauso nuo to kaip tikslai padarytas atšakotuvas , įėjimo ir išėjimo varžos. Mažiausi nukrypimai nuo 50 omų šiuose įrenginiuose ir prietaiso parodymai stipriai klaidingi. Todėl buvo nutarta padaryti priedėlį neturintį šių problemų.  Už pagrindą buvo paimtas matavimo principas pagal E9-4 Q- metrą. Skirtumas tik tas , kad E9-4  kokybė apsprendžiama  pagal įtampų skirtumą , o NWT daro skaičiavimus pagal juostos pralaidumą. Prietaiso schema labai paprasta. NWT signalas paduodamas i lizdą X1 Prie X2 prijungiamas aukštaomis zondas, kuris toliau sujungiamas su NWT įėjimu.  NWT paleidžiame SWIP  rėžime, detektorius logaritminis. Dedam varnelę langelyje 3db/Q. Kondensatoriumi C4 suderinam kontūrą mums reikalingam dažniui ir ekrane matome kontūro dažnuminę charakteristiką , skaitome kontūro Q reikšmę.”


                    „Ypatingi reikalavimai dėl kondensatorių C1 ir C2. Jie turi turėti kuo mažesnius nuostolius kuo mažesnį parazitinį induktyvumą. Galima naudoti SGM (rusiški) be išvadų arba SMD juos jungiant keletą lygiagrečiai .C3 iš 10vnt po 1000pF ir  C1  47pF ir C2 56pF.   Jokie papildomi derinimai nereikalingi.“

                   Dabar kiek apie mano konstrukcinį variantą:
   Pirmiausia, pavyko visą konstrukciją sudėti į mažesnių gabaritų dėžutė (110x90x65).
   Sekantis pakeitimas – tai viskas jungta be „šinų“, o tiesiai į montažinę plokštę. Į ją įlituotas kintamas kondensatorius, jungiamieji gnybtai, bei visos detalės.
    Na ir dar – kintamo kondensatoriaus gradavimo nedariau. Tiesiog talpą pamatuoju pajungus matavimo prietaisą prie Cx gnybtų. Prieš matuojant, atjungiu matuojamą kontūrą nuo Lx.
     Gavosi labai smagus priedėlis. Su juo galima ne tik matuoti kontūro kokybė, bet ir nustatyti talpumą (ar induktyvumą) norimam kontūro darbo dažniui.
Toliau – mano prietaiso nuotraukos.

Vidus:





LY5RJ, Rolandas Jauga

(JAUGARO)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą