2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

CB antena daugiabutyje

Sveiki Visiems,
Viename rusų tinklapyje pamačiau CB anteną, montuojama tipinio daugiabučio lango plokštumoje. Žinant, kiek daug mūsų mėgėjų nebendrauja eteryje vakarais tik todėl, kad neturi antenos, nutariau straipsnį išversti ir patalpinti mūsų forume.
Knieti ir pačiam pabandyti tokią nesudėtingą anteną, bet kad pas mane namuose ir taip jų jau „devynios galybės“, o ir lango atitinkamų matmenų neturiu. Todėl labai tikiuos, kad kolegos pasidalins savo pasiekimais šios antenos gamyboje.
Taigi, straipsnio vertimas:



   „Ne visada miesto sąlygomis įmanoma įsirengti gerą išorinę anteną CB radijo stotelei. Bet visai galima sėkmingai dirbti naudojant surogatinę dipoline anteną, sumontuotą lango plokštumoje. Standartiniai daugiabučio lango matmenys 140x150 arba 140x210 cm. Toks angos dydis pilnai leidžia sumontuoti jame sulankstytą dipolinę anteną. Antena buvo pagaminta iš 1mm storio daugiagyslio varinio kabelio baltoje plastikinėje izoliacijoje.
Pirminis kiekvienos šakos ilgis buvo 2,70cm. Dėl neigiamų įtakų metalinės palangės bei šildymo radiatoriaus derinimo metu šakos buvo kiek trumpinamos. Suderinta antena turėjo 55 omų banginę varžą, o rezonansinės juostos plotis – 600kHz. Tokios juostos pilnai užtenka viso CB ruožo padengimui.
Antena buvo įrengta iš vidinės lango pusės ant medinio rėmo. Po rėmo perdažymo antena tapo praktiškai nepastebima. O tai leidžia išvengti papildomų nepageidaujamų asmenų klausimų.
   Naudojamas 50 omų koaksialinis kabelis, kuris labai gerai dera su stotelės/stiprintuvo išėjimu.
   Kiek padidinti antenos naudingumo koeficientą galima anteną išdėstyti ne ant lango rėmo, o taip 15-30 cm nuo jo. Tokiu išdėstymo atveju į antenos darbą mažiau įtakos šildymo radiatoriai bei sienose esanti armatūra. Tačiau dabar antena taps matoma, bei jos varža padidės apytiksliai iki 60 omų.
Antena spinduliuoja tiek vertikalia, tiek horizontalia poliarizacija ir gali būti naudojama kaip artimiems, taip ir tolimiems ryšiam. Keičiant antenos matmenis, antena gali būti sėkmingai naudojama ir mėgėjiškuose 10 ir 12 metrų diapazonuose. Kai vykdomas siuntimas, galimi trukdžiai aparatūrai, esančiai tame pačiame kambaryje kaip ir „langas-antena“. Antena praktiškai nespinduliuoja kryptimi, esančia už kambario sienos.
Geriausiai antena dirba aukštesniuosiuose pastatų aukštuose.“

                                                                                   Šaltinis: http://www.votshema.ru/332-prostaya-sv-antenna-na-diapazon-27-mgc.html

Su pagarba
JAUGARO, LY5RJ

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą