2024 m. rugpjūčio 10 d., šeštadienis

VIDEOTON RD3602 su FM diapazonu arba mylėtojams „KAPEIKOS“

 


 

Informacija skirta daugiau VAZ 2101 auto (Kapeikos) mylėtojams.

Radijo imtuvas tikrai daugiau niekur nebus naudojamas nei VAZ mėgėjų klubuose.

Manęs paprašė vienas iš tokių mėgėjų perdaryti senutę radiją į FM dažnį. Apsiėmiau, nes tai buvo man labai jau įdomus projektas. Dabar jo eigą kiek ir aprašysiu.

Į mano rankas papuolė vos ne įdealaus stovio imtuvas.

Radija gaminama buvo 1972-1975 metais Vengrijoje. Atidarius korpusą man tiesiog nekilo ranka gadinti tų laikų Vengrišką stebuklą.... Pradžioje net atsisakiau... Bet, kai man pateikė užsakovas dar 3 egzempliorius (tipo bandymams) nesusilaikiau, ir ėmiausi darbo.

Pasakysiu, kad gavosi iš pirmos idėjos. Dabar gaminu antrą idėjos variantą. Jei pasiteisins – aprašysiu.

 Kiek paieškojau internete, tai visi apsiima drastiškais veiksmais – praktiškai viską meta laukan, ir į vidų montuoja kokį siauraakių FM imtuvą. Mano tikėjimui tai netiko. Ir aš nusprendžiau padaryti FM dažnį su minimaliai galima intervencija į raritetinį imtuvą. FM dažnis sumontuotas vietoje ДБ dažnio, kuriame realiai jau nevyksta jokia transliacija. Taip pat paliktas (ir veikia) be jokių pakitimų СВ dažnis. Dabar labiau žinomas kaip AM dažnis. Na, nors ir jame jau nelabai ką „pagausi“. Nebent vakare ar naktį ...

Taigi

Panaudojau FM plokštę, Kuri valdosi nuo ДВ heterodino generuojamo signalo. Apie tai jau rašiau savo bloge: https://jaugarokonstrukcijos.blogspot.com/2020/10/rda5807m-skaitmeninis-fm-per-imtuvas.html

Taip pat apie tai galima paskaityti rusiškame saite: https://forum.guns.ru/forummessage/439/2589784.html

 

Schema su pakeitimais:



Jei ne planuojamas CB dažnio naudojimas, reikalinga žymiai mažesnė intervencija. Bet pateikiu max korekcijos variantą. Noriu atkreipti dėmesį į antenos pajungimo tašką. Būtina pajungti prieš droselį L108. Mat jis slopina aukštąjį FM dažnį. Ir sakykim taip 106MHz dažnyje priėmimas bus silpnesnis. Droselis randasi išoriniame antenos jungties lizde.

Plokštė su pakeitimais ir pajungimo taškais:



 



 

Plokštė kaip ir tilpo į vidų. Bet FM plokštė buvo taip arti kontūrinių ričių, kad jos labai įtakojo. Teko FM bloką sumontuoti atskiroje dėžutėje išorėje. Viršuje teko užklijuoti juostą, kad paslėpti skylutes, per kurias buvau pritvirtinęs FM bloką.

 







 

Pagal esamus atsiliepimus savininkas pasiektu rezultatu liko patenkintas.

LY5RJ

JAUGARO

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą