2022 m. kovo 1 d., antradienis

Palinkėlimų atsakiklis

 




    Taip jau gavosi, kad gavau iš savo dukros netikėtą užsakymą. O gi būtent – jos vestuvių šventei sukonstruoti „Palinkėjimų atsakiklį“. Jo veikimo principas gana paprastas. Prieina svečias prie senos kartos telefono aparato, nukelia ragelį. Jame išgirsta kažkokį tai įrašytą pranešimą. Jį išklausęs gali palikti savo žinutę. Konkrečiu atveju - sveikinimą jauniesiems.

Atvirai tariant, šiai konstrukcijai sudedamąsias dalis ištraukiau vos ne iš uždulkėjusios palėpės. Jau daugelį metų be reikalo gulėjo gana simpatiškas telefonas, o nešiojamas magnetofonas iš vis 1968 metų gimimo. Ir kas keisčiausia – puikiai veikiantis.

Veikimo principas paprastas. Pakeli ragelį, įsijungia magnetofono maitinimo grandinė ir pradedamas įrašymas. Ragelio mikrofonas sujungtas su magnetofono mikrofono įėjimu. Ragelio ausinė sujungta su moduliu ISD1820. Pirkau jį iš Aliexpress.



Jo schema



 

Pats modulis sumontuotas telefono pagrindo korpuso dalyje. Jo įrašymo mygtukas „REC“ pajungtas prie telefono surinkimo mygtuto. Na, čia jau pagal skonį. Pavyzdžiui, aš dar prie to mygtuko perkėliau ir „REC LED“ šviesos diodą. Estetiškai visai pasiteisino. Paleidimą „PLAYE“ pajungiau prie ragelio pakėlimo kontaktų. Tai yra, kai pakeliamas ragelis, iš karto  paleidžiamas magnetofonas įrašymui ir pasigirsta ausineje įrašytas pirminis pranešimas.

Ryšys tarp magnetofono ir telefonu vykdomas keturių gyslų kabeliu:

-          Vcc įėjimas

-          Vcc išėjimas

-          Masė

-          Mic

Kadangi pagal amžių, magnetofonas „su barzda“, panaudojau dabartinį elektretinį mikrofoną su papildomu stiprintuvu. Tam puikiai tiko kažkokiam tai projektui  iš Aliexpress pirktas FC-109 mikrofoninis stiprintuvas. Tinka žinoma bet koks. Mano atveju stiprintuvas signalo lygį pakelia +20dB. Teko magnetofono įėjime statyti 20dB ateniuatorių.  O tai visai neblogai. Signalo lygis pakeliamas netoli mikrofono, o „nubėgęs“ laidu iki magnetofono susilpninamas. Kokybė gavosi gera, o ir pašalinių triukšmų nesigirdi.

Visai man netikėtai, gavosi gana smagus aparačiukas.

 

Toliau pridedu jo naudojimosi instrukciją. NUORODA

 

Visiems sėkmės

LY5RJ, Jaugaro

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą