2022 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Imtuvo Saluts 001 rankenėlės

 


     Sovietų laikais Radiotehnikos gamykloje Rygoje buvo gaminamas puikus radijo imtuvas SALUTS 001. Parduodamas buvo net ir Vokietijos rinkoje. Aparatas tikrai vertas dėmesio. Daug kas tvirtina, kad tuo metu buvo aplenkęs net ir populiarųjį GRUNDIG. Ir šiandien dar  galima surasti šių radijo imtuvų. Jei pavyks surasti egzempliorių skirtą Vokietijos rinkai, tai net perderinti FM bangų nereikia. Jei pavyks surasti rusišką ar latvišką išpildymo variantą, perderinti į FM diapazona nėra sudetinga. UKV blokas yra toks pat, kaip ir Riga 110 imtuvo. O kaip jį perderinti, aš jau rašiau.

    Šio imtuvo viena iš didžiausių bėdų yra garso ir tembro bloko rankenėlės. Kaip taisyklė jos yra arba pamestos, arba sulaužytos, ir jau niekam netinkamos. O įsigyti tokių pačių – sakyčiau, „misija neįmanoma“. Taigi siūlau pasinaudoti tai, ką einamuoju metu galima rinkoje surasti. Tam aš iš aliexpress atsisiunčiau štai tokias rankenėles:



Siūlau aliexpress paieškos langelyje įvesti taip „Slider Ribbed Mixer Desk Switch Knob Cap 8mm“ Tikrai turėtumėte surasti. Toliau reikalinga pasigaminti perėjimo plokštelę.





Čia jos Layout failas: NUORODA

Ją nupaišiau Spint-Layout programoje, nes kaip tik iš tekstolitinės plokštės ją ir išfrezavau. Kadangi namuose yra CNC staklytės, tai išfrezuoti jas problemų nebuvo. Kontūras apipjaunamas 2mm freza, skylutės – 1mm diametro.

Kam įdomu, G kodai frezavimui: NUORODA. (Frezuojama 6 vienetai iš karto.)

Gaunasi štai toks gaminys:

 



 



Per išgręžtas skylutes perveriama viela. Ji neduoda rankenėlėm „iškristi“ iš griovelio o ir puikiai fiksuoja potenciometro liežuvėlį.



O šia jau sumontuotos rankenėlės.



 



 

Pasiektu rezultatu likau labai patenkintas. Žinoma, tai ne originalas, bet geriau jau taip, nei iš viso be rankenėlių. O, jei kada nors pavyks surasti originalias rankenėles, tai jas galima labai lengvai pakeisti.

 

Visiems sekmės

LY5RJ, Jaugaro

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą