2020 m. rugpjūčio 14 d., penktadienis

Analoginis FM imtuvas VEF 202 korpuse

 


 


 

Daug pas ką namuose gyveno imtuvas VEF. Gaminti jie pradėti net 1960 metais. Išleista jų buvo gana daug modifikacijų. Pradedant VEF Spidola, VEF12, ir baigiant VEF206. Dabartiniu metu dauguma jie dulka lentynose, nes ilgųjų ir vidutinių bangų diapazone transliacijos praktiškai nebėra, o klausytis trumpųjų bangų praktiškai niekas nesiima. Dabar gi visa informacija pasiekiama internetu.

Tačiau aš labai jau norėjau prikelti šį senuką naujam gyvenimui. Ir tai pavyko. Gaminama papildoma plokštelė, kuri įsistato į jau esama bangų selektoriaus būgną. Ten kaip tik yra viena tuščia vieta jam. Galima sumontuoti ir vietoje ilgųjų bangų plokštelės. Vis vien dabar tenai tyluma.  

Taigi, pati schema:

 








 

    Pats šios scemos nekūriau. Pasinaudojau iš esančių scemų ir aprašymų plačiąjame internete. Pagrindinis šaltinis imtas iš čia: NUORODA Galiu pasakyti, kad taip gražiai „kaip ten nupiešta“ nesigavo. Buvo surastos ir klaidos ir netikslumai. Mano atkoreguota schema yra realiai veikianti ir esu perdaręs jau ne vieną radijo imtuvą.

          Pati imtuvo schema yra standartinė, ir jos aprašymų pilna internete. Gal kiek neįprastas yra pajungimas prie kintamos talpos kondensatoriaus. Tam naudojamas generatorius, surinktas ant U1 mikroschemos. Diodas VD2 veikia kaip detektorius ir iš kintamojo signalo gaunama pastovioji dedamoji, kuri ir valdo varikapus VD3, VD4. Punktyru pažymėta schemos dalis lituojama tada, kai maitinimo įtampa yra didesnė nei 5 voltai. Kondensatoriai C14 ir C17 yra tikslesniam suderinimui. Realiai jų galima ir nenaudoti. Reikia tik gana tiksliai parinkti reikiamus C13 ir C18 kondensatorius. C13,VD3 ir L2 – tai heterodino kontūras, C18,VD4, L4 – aukšto dažnio kontūras. Kaip juos derinti jau esu aprašęs anksčiau. Skaityti čia: NUORODA . Voltmetras naudojamas aukšto dažnio kontūro derinimui. Vėliau vietoj jo galima nuosekliai pajungti ir LED lemputę ir varžą. Gausis stoties tikslaus nustatymo indikatorius.

          Pateiktoje scemoje dalis elementų yra su dviem reikšmėmis. Skliausteliuose nurodytos reikšmės iš plačiai internete randomu schemų. Tačiau naudojant nurodytus nominalus, man teisingai nesigaudavo. Pateikiau tai, ką aš realiai  esu įlitavęs. Štai pavyzdžiui derinant įėjimo filtą pradžioje turėjau tokį grafiką:

 

 

O su mano nurodytais nominalais gavosi taip:

 

 

Aiškiai matosi, kad pirminiu variantu filtras dirbo atvirkščiai nei reikia. Grafikai gauti naudojant mano gaminta NWT-7 prietaisą ( NUORODA). Kadangi dažniui sukelti naudojau dažnio dvigubintoją (apie jį irgi esu rašęs NUORODA) , tai brėžinuose dažnis nurodytas dvidubai mažesnis. Realiai yra būtent FM ruožo dažnis.

          R2 – nustatomas generatoriaus dažnis. Keičiant R2 dydį galime „stumdyti“ visa priėmimo juostą. Tai daroma ir su L2 pagalba. Tik čia jau gaunasi ne tokiu dideliu pokyčiu. R4 – nustatomas priimamos juostos plotis, bei linėjiškumas. Mam pavyksta suderinti taip, kad FM ruožo vidurys yra ir Kintamojo kondensatoriaus Cx plokštelių padieties vidurys. Kitaip tariant, stotys išsidėsto tolygiai per visą judančios diapazonų rodyklės kelio ilgį.

 

          Pati plokštė:

 

 

Čia ji jau sulituota:

 


 

Plokštė tvirtinama ant nenaudojamos plokštelės, demontavus visus elementus:

Garso išėjimas jungiamas per diapazonų selektorinį būgną.

 

Kad Jums būtų paprasčiau, pateiksiu ir GERBER failus plokštės užsakymui iš Kinijos. 10 vienetų kainavo apie 5 EUR. Užsakinėju čia: www.pcbway.com

Taigi:

GERBER failai – NUORODA

Schema –  NUORODA

Plokštė –Nuoroda

 

Sekmės visiems

Rolandas, LY5RJ

 

 

 

1 komentaras:

  1. Ačiū Rolandai. Noriu padėkoti už gerą straipsnį ir už dalinimasi žiniomis!

    AtsakytiPanaikinti