2020 m. sausio 21 d., antradienis

OKEAN 222, OKEAN 225 ir ВЕРАС 225 perdarymas į FM







 Tęsiu aprašymų ciklą apie senų tarybinių radijo aparatų perdarymą į FM bangų ruožą. Dabar kalba eis apie OKEAN 222, OKEAN 225 ir ВЕРАС 225.  Kaip taisyklė, juose naudojamas tas pats УКВ blokas todėl žemiau pateiktas aprašymas tinka visiems modeliams. Pasakysiu, kad iki šiol man pasitaikiusių radijo perderinimo sudėtingumo, šis buvo pats lengviausias.



Taigi, atidarome galinį danktį ir pradedam.
Kaip taisyklė, visiems aparatams reikėjo išvalyti ir sutepti potenciometrus. Įskaitant ir tą, kuris „gaudo“ bangas. Sekantis darbas – perlituoti kontaktus, kuriais tvirtinasi metalinė juosta. Dažniausiai ji būna atšokusi. Nepamirštam ir apie visų senų elektrolitinių kondensatorių pateitimo naujais.


Toliau keliaujam prie FM bloko.



Dirbti su juo labai patogu. Jis jungiamas laidų pagalba ir išsiėmus galima patogiai atlikti perderinimą.
Bloko schema ir montažinė plokštė  su reikalingais pakeitimais:









Taigi, ką keičiam:
-          Pirmiausia, visose plokštėse keičiam visus senus elektrolitus naujais;
-          Išlituojam C2; C9; C19;
-          Ritė L1:2. Nuviniojam 1 apviją (storas laidas);
-          Ritė L2. Nuviniojam 1 apviją;
-          Ritė L4. Nuviniojam 2 apvijas; Būtina bus keisti šerdį iš žalvarinės į feritinę. Bei ją sutrumpinti (nukąsti replytėmis) panašiai pusiau. Kitaip ji lieka per daug išsikišusi iš korpuso;
-          Lygegrečiai C18 kondensatoriaus prilituoti dar vieną 10 pF talpos kondensatorių. Pažymėjau Cx. Jis lituojamas montažinės plokštės takelių pusėle. Šio kondensatoriaus nominalu derinamas tolygus stočių išsidėstymas per visą skalę.
Derinimo metodika aprašiau štai čia:  SPAUSTI ČIA.  Iš esmės nieko nesikeičia. Tik kiek paprasčiau.
     Tiesa, prieš derinant, būtina patikrinti įtampų ribas tarp 1 ir 3 kontako X3 jungtyje.  Sukinėjant „bangų gaudymo“ rankenėlę įtampa turi kisti tarp 2 ir 4,6 voltų. Paderinti galima žemesnjame foto nurodytu rezistoriumi.



Trumpai priminsiu:
-          L4 ir Cx dėka „pasodinam“ stotis nuo 86,5 iki 108 MHz;
-          Kažkur priimamų diapazonų viduryje surandam silpnai priimamą stotį ir, pradžioje L2, o vėliau L1 pagalba suderiname masimaliam garso stiprumui ir kokybei.
-          Tiesa, derinant metaliniai dangteliai FM bloke turi būti uždaryti....

Sekmės,
LY5RJ, Jaugaro


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą