2017 m. lapkričio 15 d., trečiadienis

Dviejų tonų generatorius




       Dar vienas reikalingas prietaisas tiems, kas mėgsta konstravimo darbus. Tai dviejų tonų generatorius transyverio darbui patikrinti / suderinti. Suradau jo aprašymą mūsų kolegos Justino (LY2BOK) puslapyje. Nuoroda į Justino puslapį rasite čia: NUORODA
Autoriaus TK5EP išeities šaltinis: Nuoroda

     Viskas puikiai aprašyta Justino puslapyje. Aš geriau tikrai aprašymo nepateiksiu. Todėl pateikiu Justino sutrumpintą variantą:

    „Šios schemos originalumas: nenaudojamas sinusinės bangos generatorius su tranzistoriumi ar mikroschema, bet naudojamas DDS.  Taip pat nenaudojama jokių  specialių ir brangių komponentų, o tik pigūs, gal net iš turimų atsargų („junk box components“).
PAGRINDINĖS PRIETAISO CHARAKTERISTIKOS:
-          Dviejų tonų generatorius 800 / 1000 Hz arba 400 / 2600 Hz (pasirenkama su trumpikliu).
-          Vieno tono generavimas – 1000 Hz.
-          Reguliuojamas išėjimo lygis apie 100 mV pp, apkrovus 600 Ω. (arba 35,4 mV efektyviosios įtampos,  jei  tonas vienas ir 25,5 mV kai generuojami abu tonai).
-          Spektrinis grynumas nuo 0,3 iki 150 kHz > 50 dB!!!
-          Iškraipymai < 0,01 % (generuojant vieną toną) !!!
-          Maitinamas iš 9 V baterijos. Srovė 7 – 8 mA, garantuojant 50 darbo valandų.
-          Automatinis PTT įjungimas, įjungiant prietaiso maitinimą (numatytas šios galimybės atsisakymas).

VEIKIMO  PRINCIPAS
      Generuojant 800 / 1000 Hz, dažnių skirtumas yra 200 Hz arba kartotinis  200 Hz, kai generuojama 400 / 2600 Hz tonai. Taigi signalo generavimas yra max 5 mS. Vadinasi, Eprom turi sekti kreivės pokyčius 5 mS greičiu. Kad schema būtų paprastesnė, Eprom adresuotas binarišku būdu, o programa parašyta atitinkamai. Su 14 bitų dalikliu, taigi dažnis turi būti 3,2768 MHz. Tai yra kvarco rezonatoriaus dažnis.
     Kvarcinis generatorius yra Collpits schema su tranzistoriumi Q1. Kad garantuoti generaciją ir staigią darbo pradžią įjungus maitinimą, gali tekti pakeisti tranzistorių į kitokį (pvz., BC337).
Laikrodžios signalas paduodamas tiesiai į U1 daliklio įėjimą. Nėra čia jokios problemos, kad naudojamas CMOS komponentas, kurio viršutinis ribinis darbo dažnis yra tik 2 MHz: taip netgi geriau, nes CMOS’as negalės, nesugebės prigaminti parazitinių apie 10 mV „spyglių“.
Daliklio išėjimai „vairuoja“ Eprom adresų įėjimus. Eprom 3 išėjimai nuo D0 iki D2 sumuojami, gaunant skaitmeninį išėjimo signalą. D / A konversija (pakeitimas) atliekamas su trimis 1% rezistoriais. Tokio tikslumo mūsų atveju daugiau, nei pakanka. Kiti šalutiniai DDS produktai  nuslopinami iki 35 dB su išėjimo RC filtru. Išėjimo signalo lygis pareguliuojamas su daugiasūkiu potenciometru ir pasiunčiamas į transiverio mikrofoninį įėjimą.
    R12 ir Q3 naudojami PTT  įjungimui, kai tik dviejų tonų generatorius įjungiamas. Jei toks sprendimas nepriimtinas, grandinė gali būti pašalinta, o siųstuvas įjungiamas rankiniu būdu.
Schemos ypatybė yra maitinimo šaltinio įjungimas: shemoje junginėjamas neigiamas baterijos polius. NEGALIMA SUJUNGTI baterijos minuso tiesiai su „žeme“, nes generatorius pradės veikti nuolatinai!. Toks sprendimas priimtas, kad pakaktų paprastesnio ir pigesnio jungtuko. Dar vienas jungtukas – Q2, kuris įsisotina vieno tono pozicijoje. Q2 kolektorius panaudojamas prijungti Eprom kojelėms.
    Trumpiklis 2-ai ir 23-čiai kojelėms naudojamas pakeisti generuojamiems dažniams: 800 / 1000 Hz arba 400 / 2600 Hz. Pastarieji du dažniai rekomenduoti firmos „Kenwood“ remonto ir derinimo aprašymuose. DĖMESIO! Trumpiklių negalima atsisakyti. Jie turi būti vienoje ar kitoje  padėtyje. Galima juos pakeisti jungtuku.
    Taip pat patariu padaryti dar vieną išėjimą . Tai dėl oscilografo sinchronizacijos. Signalą paimame nuo  CD4020 trečios kojelės,
Vietoje CD4020 galima naudoti rusišką K561IE16.  EPROMUI galima panaudoti  K573RF6A .  Programą įrašiau su TURBO 6 programatoriumi.

NAUDOJIMAS
     Generatorius jungiamas prie SSB transiverio mikrofono įėjimo. Paduodami du tonai ir nustatomas pakankamas signalo lygis. Pernelyg didelis lygis įsotins mikrofono įėjimą, kenkdamas rezultatams.
Nuo antenos lizdo per ateniuatorių ar antenos ekvivalentą prijugiama prie matavimo prietaiso (osciloskopo ar spektro analizatoriaus).
    Vaizdas osciloskopo ekrane  turi būti, kaip  9A ir 9c paveiksluose.
Kreivių susikirtimai nulinėje linijoje turi būti labai aštrūs ir preciziški; gaubtinių (LY-kų populiariai vadinamų „gilėmis“, „bulvėmis“) kreivės švarios ir taisyklingos, kaip 9A paveiksle  ir 9c „



Pabaigai, mano išpildymo variantas:


Mano gamintos plokštės brėžinys: Nuoroda
Programos kodai HEX: Nuoroda

Rolandas, LY5RJ
Jaugaro


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą