2020 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

OKEAN-209 ir FM dažnis


 Papuolė į rankas dar vienas gražuolis. Labai norėjosi prikelti jį naujam gyvenimui. Pasisekė. Ir pasakysiu, kad labai šauniai. Tikrai nenuvylė nei jo skambesys, nei priėmimo kokybė. O konstrukciniai sprendimai man patiko net labiau nei jo jaunesniųjų brolių. Na, tarkim OKEAN-214. Tai ir aprašysiu ką dariau.

 Pirmiausia perlituojame visus elektrolitinius kondensatorius. Tada labai sveika patikrinti, o jei reikia ir suderinti, tarpinius kaskadus. Vadinamus АМ ПЧ ir FM ПЧ.

   Derinimo metodiką jau aprašinėjau. Net video filmukas yra. Tiesa, tai skirta OKEAN-216. Bet derinimo metodika yra tokia pati. Skiriasi tik kontūrų išsidėstymas. Kad būtų paprasčiau juos pateiksiu.
Geltonai – FM traktas
Žaliai – AM traktas
Raudonai – paderinamoji varža įtampos sureguliavimui. Kaip taisyklė, tai 4,2V.

 


O čia pačių kontūrų išdėstymas


 Kai susitvarkom su aukščiau nurodytomis užduotimis, perderinam UKV blokelį į FM dažnį. Interneto platybėse yra gana daug metodikų. Bandžiau keliatą. Labiausiai patiko ši. Nors keičiamų detalių kiekis gana nemažas. Bet vertėjo...

Originali schema:


 Keičiamų detalių išklotinė:

Jų išdėstymas montažinėje plokštėje:


 Pati schema su pakeitimais:

Kontūras L4 – lieka toks koks ir buvo

Kontūras L3 – nuvyniojam vieną viją
            Kontūras L1,L2 - lieka toks koks ir buvo
 
Kaip derinama, esu jau anksčiau rašęs. NUORODA Tai ir nebesikartosiu.

Visiems sėkmės
LY5RJ, Jaugaro
 

6 komentarai:

  1. Sveiki, turiu selena 216, gal galima perdaryt i ukv bangas

    AtsakytiPanaikinti
  2. Savo Bloge aprašau kaip tai galima padaryti. Patikėtik, tai nėra sudėtinga. Reikia tik noro ir kruopštumo. Galiu ir aš perderinti. Tik, kad laiko tam ne per daugiausiai. Juo lab, kad vis vykdau savo naujus projektus. O kad man paaukoti savo laiką, kaina perderinimui gaunasi didoka. Manau, galite surasti, kas pagal aprašymą gali padaryti pigiau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aciu, supratau, as nelabai pasidarysiu,butu idomu suzinoti kiek kainuotu? Kaip nekeista radijo taisyklose niekas nepardarineje

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pabandysiu įvertinti darbą ir mano kainas:
    - UKV bloko perderinimas į FM - 30 eur;
    - Siūlau keisti visus elektrolitinius kondensatorius imtuve. Buvo nemažai atvejų, kai klientai atsisako tai daryti, o po savaites ar kitos imtuvas nustoja veikti. Pradedama aktyviau jį naudoti ir kondensatoriai tiesiog pagreitintu būdu numiršta. - 15 eur;
    - Kaip taisyklė ПЧ bloke stovi tokie vyšninės spalvos lašelio formos kondensatoriai. Tai dar viena CCCP detalių tragedija. Jie bėgant metams praranda savo talpumą. Keisti juos būtina, o po jų keitimo reikia perderinti visą ПЧ bloką. - 10 eur.
    - Na, o jei tiek investuota, tai labai siūlau ir KB bangas suderinti. Gal kiek keista, bet surandu nemažai radijo imtuvų, kurių bangos suderintos tame dažnyje, kur iš viso nėra jokių transliacinių stočių. Kai susiderina, tai pasirodo ir trumpose bangose yra gana nemažai stočių, kurias klausyti galima ir įdomu klausyti. Ypač tai aktualu dabar karo Ukrainoje metu. - 10 eur.
    Štai ir gaunasi Jums didelė (o man mažiau ir neapsimokanti) kaina.
    Pasikartosiu, galima perderinti vien tik FM bloką, bet galite būti nepatenkinti pasiektu rezultatu. O jei taip nutarėte ir kiek mokate elgtis su lituokliu, tai galima iki manęs siųsti vien tik išlituotą UKV bloką. Na, prieš tai nusipaveikslavus kur koks laidelis buvo prilituotas. Aš jį perderinsių, ir atsiųsiu atgal.
    Tiesa, gyvenu Vilniuje. Tai arba turite imtuvą atvežti iki manęs, arba papildomai pridėti siuntimo išlaidas.
    Suprantu, atrodo daug. Tačiau aš iš esmės šiuo verslu neužsiimu. Tai tiesiog mano hoby.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki,kaip ir rasiau, gal negavot, kaip cia butu galima su Jumis susisiekti gal tel butu galima

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano tel 860226013
    pastas jaugaro6@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti