2017 m. vasario 22 d., trečiadienis

CB Stotelė TransVoice Royal MA226A „nuliukai“ vietoj „penketukų“




Į rankas pateko dar viena „senos kartos“ CB radijo stotelė. Veikė ji „penketukuose“. Po nedidelės intervencijos, dabar puikiai veikia mūsų naudojamuose dažniuose. Trumpai aprašysiu pakeitimus.


Pirmiausia, tai stotelės schemos net "visažiniame internete" neradau.... Taigi, teks rodyti „ant pirštų“. Pakeitimui reikės tik ritės. Turėjau senų ričių su reguliuojama feritine šerdimi. Karkasėlio diametras 5,5mm. Ant karkaso suvyniojau 35 vijas 0,18mm laido. Nei ritės diametras, nei laido storis, nei apvijų skaičius nėra kritiški. Tiesiog parenkame taip, kad stotelės dažnis „atsistotų“ ten, kur mums reikia. 




Tada surandame plokštėje kvarcinį rezonatorių 25,495MHz ir jį išlituojame. Vėliau, įlituojame jį atgal pasuktą ir  tik vieną kvarco kojytę. Tarp neįlituoto išvado ir minusinio takelio (kitaip tariant, antrosios kvarco kojelės įlitavimo vietos) įlituojame mūsų suvyniotą ritę.



Beliko tik suderinimas reikiamam dažniui. Tam sukiojame feritą ir stebime, kad siuntimas butų kaip tik „nuliukuose“. Aš tai atlieku pajungęs apkrovą (galima tiesiog anteną) ir dažnomatį. Net ir neturint dažnomačio tai visai įvykdoma užduotis. Tiesiog, dažnomačio funkciją teks atlikti kolegoms eteryje. Jiems teks komentuoti jūsų siunčiamo signalo kokybę. Tai sudėtingesnis, ilgesnis ir ne toks tikslus suderinimo kelias, ....bet galimas.  Jei suderinti nepavyksta, tai reikia arba keisti ritės apvijų skaičių arba feritinę šerdį pakeisti į žalvarinę. Pabaigai, užliejame suderintą ritę vašku.
Štai ir visas perderinimas.... Kas be ko, ši radija mane nustebino savo labai geru signalo priėmimu (jautrumu).
Rolandas, LY5RJ
(Jaugaro)




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą