2017 m. birželio 5 d., pirmadienis

Laminatoriaus pritaikymas plokščių gamybai




       Kas draugauja su lituokliu, bei mėgsta konstruoti neapsieina be montažinių plokščių gamybos. Senai praėjo laikai, kai takelius piešdavome teptuku pasinaudojant moterišku laku ar panašiai. Dabar technologijos stipriai pasistūmėjo pirmyn. Ir šiai dienai tarp mėgėjų viena iš labiausiai išpopuliarėjusių technologijų, tai lazerinio printerio – lygintuvo metodas. Paprasta, greita ir visai neblogos kokybės. Kaip daroma neaprašinėsiu, nes tai lengvai galima susirasti interneto platybėse. Viskas būtų kaip ir nieko, bet man labai nepatiko tas kaitinimas lygintuvo pagalba. Pirmiausia,  neaiški temperatūra. Jei per mažai įšildysi – neprilips, jei per daug – takeliai gali „išplaukti“. Vis mintis sukosi apie laminatoriaus įsigijimą. Mintis gera, tačiau pilnai tam darbui pritaikyti laminatoriai yra gana aukštos kainos. Pigesni – nepalaiko reikiamos temperatūros, o ir maksimaliai galimas elemento storis yra per mažas. Kaip taisyklė tai yra 0,4mm. O ir šio duomens pardavėjai neviešina. Tenka personaliai teirautis kiekvienam aparatui.



Nutariau įsigyti nebrangų laminatorių bei pabandyti pritaikyti savo reikmėms. Pasirinkau  EDNET Laminator Classic A4. Kaina nesiekė 18 EUR.




Įsigijus, laukė viena staigmena. Pasirodo, pagamintas Vokietijoje. O aš maniau, kad viskas, kas pigu keliauja tik iš Kinijos.


Na, nebent etiketėje nurodytas ne tas gamintojas. Galiausiai, tai visai nesvarbu.

Išardžius įrenginį, suradau įšilimą kontroliuojantį elementą (manau, kad tai terminė varža).


Nuosekliai jai įlitavau potenciometrą. Jo dydis buvo parenkamas eksperimentiniu būdu. Namuose neatsirado labiau tinkančio prietaiso temperatūros matavimui, kaip jau daugelį metų man tarnaujantis testeris.

Matuojant temperatūros daviklį liečiau tiesiai prie besisukančių laminatoriaus būgnų. Gavau tokius duomenis:
-          Be mano įsikišimo, būgnai įšildavo iki 700 C;
-          Įvedus papildomai 500 omų varžą – iki 800 C;
-          Įvedus papildomai 1000 omų varžą – iki 900 C;
-          Įvedus papildomai 2000 omų varžą – iki 1000 C;
-          Įvedus papildomai 3000 omų varžą – iki 1100 C;
-          Įvedus papildomai 4000 omų varžą – iki 1350 C;
Gal temperatūros rodmenys ir nėra tikslūs, tačiau atiduodamą temperatūrą pavyko reguliuoti vos ne dvigubai. Žinoma, kuo temperatūra bus aukštesnė, tuo bendras laminatoriaus gyvavimo laikas trumpesnis. Sakyčiau, kad 135 laipsniai, tai per daug. Na, nebūtina gi naudoti esant maksimaliam apkrovimui.
Beliko viską tvarkingai sumontuoti. Potenciometrą prilitavau prie pagrindinės plokštės perpjovęs daviklio pajungimo takelį.


Korpuso galinėje sienelėje kaip tik atsirado vieta papildomam elementui.


Dar teko šiek tiek praplatinti tarpą tarp išėjimo kreipiančiųjų plokštelių. Tam pasinaudojau liniuote.


Sakyčiau, gavosi visai padoriai. O svarbiausia funkcionaliai. Nebereikia dabar žaisti su lygintuvu. Gautu rezultatu likau labai patenkintas.


LY5RJ, Rolandas Jauga

(Jaugaro)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą