2017 m. kovo 3 d., penktadienis

Įrenginys galios tranzistorių porų parinkimui



     Remontuojant ar konstruojant  stiprintuvus  dažnokai tenka parinkinėti  tranzistorių poras su galimai vienodomis charakteristikomis. Pirmas žingsnis, tai elementarusis tranzistoriaus stiprinimo koeficiento suradimas. Tai dabar atlieka beveik kiekvienas testeris. Tačiau reikia parinkti ir pagal taip, kaip dirba esant, nors ir gana nedideliam, apkrovimui.  Tada čiumpi lituoklį ir, laidžiukų pagalba, lituoji primityvią tranzistoriaus apkrovimo schemą.

 Nepatogu.... Be to toks vienkartinis „orinis“ montažas ir didelio patogumo nesuteikia. Baigus darbą tenka „kūrinį“ išardyti, o prireikus – lituoji jį vėl.
 Bevartant senus žurnalus ( Радиоежегодник 2012, 01, 126 psl.) suradau nedidelę schemą, kuri kaip tik ir pritaikyta tranzistorių porų parinkimui. Kiek ją pakeičiau pagal savo poreikius. Gavosi tai, ko ir norėjau.



   Pajungus tranzistorių (tam aš naudoju laidus su „krokodilais“) įjungiamas maitinimas ir fiksuojami atskaitos taškai esant skirtingai  kolektoriaus srovei. Na, pavyzdžiui, užsirašome kokia yra bazės srovė esant kolektoriaus srovei 100mA, 0,3A ir 1A. Tada keičiam kitą testuojamą tranzistorių ir matuojam vėl.  Kuo atskaitos taškų bus daugiau, tuo matavimas tikslesnis. Pagal gautus duomenis ir parenkame poras.
Norint matuoti NPN ar PNP struktūros tranzistorius tereikia tik perjungti  SW1 ir SW2 jungiklius.  Galima montuoti jungiklį ir su keturiomis perjungimo grupėmis. Tada nereikės perjunginėti dviejų jungiklių.
Ampermetrus tikslingai montavau „atvirai“. Tai tam atvejui, jei skalės neatitiktų reikiamo matavimo diapazono. Tada, atjungus laidelius, juos jungiame prie testerio su reikiama amperų matavimo riba.




Visiems sėkmės.
Rolandas, LY5RJ
(JAUGARO)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą