2018 m. rugsėjo 21 d., penktadienis

RF generatorius ir dažnio spektro analizatorius




      Mano namų konstravimo dirbtuvėse labai trūko megėjiškos dažnių juostos signalų generatoriaus, bei dažnio spektro analizatoriaus. O čia gavosi “viskas viename”.  Žinoma, tai nėra pats patogiausias  prietaisas derinimui. Tačiau, kai pasižiūri į jų kainas parduotuvėse, net negera pasidaro. Šis prietaisas  nei 50 EUR nekainavo. Dirba gražiai. Kitaip tariant, likau patenkintas pasiektu rezultatu.


   Idėja buvo pasiskolinta iš kolegos Justino (LY2BOK) puslapio.  Aprašymą galima surasti čia: Nuoroda . Sujungus du Justino pasiūlytus prietaisus į vieną, gavosi geras dažnumo spektro analizatorius bei RF generatorius. Dažnio perkelėjo aprašymą galima rasti pagal šią nuorodą: Nuoroda Prie jo prijungtas vidinis sintezatorius, kurį parsisiunčiau iš interneto parduotuvės: Nuoroda

Rinkinuko sudėtis: 



Schema:

Kiek painesnė yra mygtukų pajungimo schema. Mat jos pateikiamos dvi. Viena senesnio, kita naujesnio išpildymo varianto. Tiesiog, reikia sujungti viską taip, kaip parodyta abejuose kartu sudėjus.   Tačiau ir tai yra tikrai įveikiamas darbas….


Jei sulituosite be kokių tai žiopliškų klaidų, veikia viskas iš pirmo įjungimo.
Maitinimo blokas elementarus, todėl apie jį rašyti neverta.
Prietaiso blokų išdėstymas viduje:



Spektro pernešėją sulitavau ant montažinės plokštės. Labai jau nedaug ten detalių....



   Kas dėl darbo su RF generatorium, tai perjungiam jungtuką į poziciją GEN.OUT ir išėjime turime displėjuje nustatytą dažnį. Įjungus atitinkamus jungiklius galima gauti ir dažnį su tam tikra moduliacija.
   Darbui su dažnio spektro analizatoriumi reikalingas kompiuteris ir programėlė SPECTRA PLUS.  Ją galima atsisiųsti  išgamintojo puslapio: Nuoroda . Laisvai platinama tik demonstracinė versija. Tačiau plačiajame internete galima susitasti ir kitokių variacijų. Šios programos pagalba galima analizuoti dažnumų spektrą iki 20 kHz. Jei kompiuteryje įdiegta aukštesnio lygio garso plokštė (pvz. DELTA-44), tada spektrą matysime iki 40kHz. 
   Tam, kad programos pradiniuose nustatymuose reikėtų mažiau ieškoti ir vargti, siūlau iš karto pakrauti (Config-Load Configuration) jau sukonfiguruotus nustatymus. Juos galite atsisiųsti iš čia: Nuoroda  
   Reikia nepamiršti, kad į spektro analizatoriaus įėjimą (TEST IN) negalima paduoti didesnio nei 300mV (p-p) signalo. Įėjimo signalo lygio sumažinimui naudojamas išorinis ateniuatorius. Justinas siūlo štai tokį jo išpildymo v ariantą: Nuoroda
   Priedėlio išėjimą jungiame prie garso kortos linijinio įėjimo. Paleidus SPECTRA PLUS programą, analizatoriaus ekrane 10kHz dažnume, puikiausiai matysime iš sintezatoriaus išeinančio signalo spektrą. Tiesa, sintezatoriuje (mūsų atveju, generatoriaus ekranėlyje) reikia išstatyti dažnio vidurį, bei perjungti jungtuką į TEST IN poziciją. Mano atveju, tai 10 kHz. Programoje reikia išstatyti analizatoriaus startą nuo 5kHz ir pabaigą 15 kHz. Tiriamasis signalas duotu atveju atsidurs tiksliai per ekrano vidurį. Turint ekrane signalo vaizdą, jau galima ieškoti priežasčių, jei jis yra nešvarus.

Visiems sekmės.
Rolandas, LY5RJ
  




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą